Wie ben je?
Ik ben Erik. In mijn werk als adviseur bij Kessels & Smit houd ik mij bezig met vraagstukken die gaan over vakmanschap, de weg naar daarnaartoe en de ontwikkeling in vakmanschap. Verder ben ik actief met het ontwerpen van verander- en leertrajecten. Daarnaast ben ik begeleider bij de leergang van de FCE. In die leergang kwam ik voor het eerst in contact met de Sterrenzolder.

Wat was jouw eerste indruk van deze ruimte?
Destijds was de inrichting niet zoals die nu is. Het is een ruimte die laag is in vergelijking met andere ruimtes. Daardoor krijg je een ander soort sfeer. In eerste instantie kreeg ik er een beetje een benauwd gevoel van. Toen is het karakter van de ruimte veranderd in een echte werkruimte in plaats van een formele cursus- of leerruimte. Door deze verandering ben ik in de loop der tijd steeds meer van de Sterrenzolder gaan houden. De prettige werksfeer nodigt uit om aan de slag te gaan.

Welke elementen dragen ertoe bij dat je van de Sterrenzolder bent gaan houden?
De vorm draagt hieraan bij. De Sterrenzolder is namelijk niet langwerpig maar meer vierkant. De kleuren geven bovendien een prettige sfeer. De tafels zijn hierbij ook een grote vondst. Je kan er namelijk op schrijven! We laten mensen werken aan vraagstukken in drie of vier groepjes. En dat vraagstuk werken ze letterlijk op de tafels uit, waardoor het de anderen uitnodigt om bij elkaar te kijken. De tafels zijn ook makkelijk te verplaatsen en uit elkaar te halen, waardoor je een fijne speelruimte kunt creëren. Zo wordt leren ook meer ‘spelenderwijs’ leren. De gordijnen wekken nieuwsgierigheid bij mij op: wat zou erachter zitten?

Wat zegt deze ruimte over jou?
De Sterrenzolder heeft iets los, iets speels. Je kunt met dingen schuiven, dat biedt veel flexibiliteit. Daarnaast nodigt de ruimte uit om écht actief te worden. Dat zegt wel iets over mij: speelsheid en uitnodigen om aan de slag te gaan. Zo zaten we hier een tijdje geleden met groepjes van drie à vier personen. Ze werkten met flipovervellen en gingen daarmee op de grond zitten. Ze voelden zich helemaal thuis. Zoiets zie je niet snel in een andere ruimte.