Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Het Socratisch Café is een ontmoetingsplek voor liefhebbers van een zinvol gesprek (iedereen is welkom) die op socratische wijze met elkaar in gesprek willen gaan: vragend, onderzoekend, de essentie vattend.

Deze week met het thema: Geven

December is een feestmaand. Het is een tijd van samen zijn, met familie en vrienden. We geven elkaar cadeautjes, met pakjesavond, met kerst. We geven ook graag aan anderen. De goede doelen organisaties sturen hun ‘bedel’brieven bij voorkeur in december. Straatnieuwsverkopers merken dat ze in december vaker een krant verkopen. Maar wat is geven? Wat doen we als we geven? Geven we iets wat we zelf niet (meer) nodig hebben? Wat kun je geven? Alleen klinkende munt? Of ook aandacht, een luisterend oor? Wat geef je feitelijk?

Is het onvoorwaardelijk of verwacht de gever er iets voor terug? Moet de ontvanger dankbaar zijn voor wat gegeven is? Verleent de gever een gunst?
Heeft de ander, de ontvanger, iets te zeggen over wat wordt gegeven? Mag hij het cadeau teruggeven, zeggen dat hij het niet op prijs stelt? Waarom geef je iets aan een ander?

Een vraag die we over delen zouden kunnen stellen tijdens het Socratisch Café op 20 december is: wat is het belang van geven?

Ter voorbereiding van het socratisch café willen we je vragen om na te denken over een casus, iets wat jij recentelijk hebt meegemaakt, waarbij je delen aan de orde was en waarvan je wilt onderzoeken wat de achterliggende gedachtes en argumenten waren.

kosten 10 euro

Socratische Café Utrecht: Geven